Zajęcia kulinarne w 0D

W oddziale 0d odbyły się kolejne zajęcia w ramach realizacji programu "Smacznie, zdrowo kolorowo". Tym razem dzieci poznały wartości odzywcze jajka oraz sposoby jego wykorzystania w kuchni. Nastepnie zapoznały się z przepisem na wiosenną pastę jajeczną.
Kolejne etapy sporządzenia pasty wykonywały samodzielnie, co było doskonałym ćwiczeniem małej motoryki (obieranie jajek ze skorupek, krojenie).
Do doprawienia pasty wykorzystaliśmy rzodkiewkę, koperek i wyhodowany w klasie szczypiorek, a także sól, pieprz, musztardę i majonez.
Kolejnym zadaniem dzieci było samodzielne smarowanie kromek chleba masłem.
Na koniec wszyscy degustowali przygotowaną pastę.
Dla dzieci przygotowywanie pasty było ciekawym doświadczeniem kulinarnym, a degustacja dla niektórych nowym doznaniem smakowym.
Opublikowano: 22 kwietnia 2025 11:07
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 49