Zajęcia kulinarne w 0D

W oddziale 0d odbyły się kolejne zajęcia w ramach realizacji programu "Smacznie, zdrowo kolorowo". Tym razem dzieci poznały wartości odzywcze jajka oraz sposoby jego wykorzystania            w kuchni. Nastepnie zapoznały się z przepisem na wiosenną pastę jajeczną.

Kolejne etapy sporządzenia pasty wykonywały samodzielnie, co było doskonałym ćwiczeniem małej motoryki (obieranie jajek ze skorupek, krojenie).

Do doprawienia pasty wykorzystaliśmy rzodkiewkę, koperek i wyhodowany w klasie szczypiorek, a także sól, pieprz, musztardę i majonez.

Kolejnym zadaniem dzieci było samodzielne smarowanie kromek chleba masłem.

Na koniec wszyscy degustowali przygotowaną pastę.

Dla dzieci przygotowywanie pasty było ciekawym doświadczeniem kulinarnym, a degustacja  dla niektórych nowym doznaniem smakowym.

Opublikowano: 22 kwietnia 2025 11:07

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 49

Wszelkie prawa zastrzeżone © Szkoła Podstawowa w Cielądzu

Realizacja: Superszkolna.pl